Hoe train je je focus?
In deze blogserie gaan we dieper in op de 6 stappen van de FocusAware methode. Dit blog gaat over stap 1: het trainen van je focus.
Je kunt het trainen van concentratie (volgehouden focus) vergelijken met hardlooptraining.
De een loopt met relatief weinig moeite een marathon. De ander moet hard werken om 5 kilometer te kunnen rennen.
De ene keer gaat het trainen beter dan de andere keer.
Maar als je een trainingsschema maakt waarin je klein begint en steeds een beetje meer van jezelf vraagt zul je uiteindelijk resultaat boeken. Mits je je aan je plan houdt :)
Zo werkt het ook met het trainen van concentratie. Het beginpunt is voor iedereen anders maar een goed plan, kleine stappen en doorzettingsvermogen zullen je uiteindelijk dichter naar jouw doel brengen.
Focusoefeningen
Je kunt je concentratie trainen met focusoefeningen. Hieronder beschrijven we twee van deze oefeningen en hoe je hiervoor een trainingsplan kunt maken.
1: Mindfulness meditatie
In mindfulness meditatie richt je je aandacht op het huidige moment. Je observeert gedachten, emoties of lichamelijke sensaties zonder oordeel of reactie.
Je hoeft er niet spiritueel voor te zijn of klankschalen in huis te halen. Lotushoudingen en matjes zijn ook niet nodig. Je kunt gewoon mediteren op de bank. Begin klein met meditatie van een paar minuten en maak de sessies steeds iets langer. 12 minuten is al bewezen effectief. Het vergroot je focus en verlaagt stress.
Het is normaal dat tijdens meditatie je gedachten alle kanten opgaan. Het feit dat je jezelf steeds weer terugbrengt naar het moment is de oefening. Het zorgt ervoor dat je beter wordt in het omgaan met afleiding.
Experimenteer met het moment waarop je mediteert. Sommige mensen doen dit meteen na het opstaan, anderen vinden meditatie juist fijn als rustpunt later op de dag.
2: Focussessie
In focussessies werk je geconcentreerd aan een taak waar je al jouw denkkracht voor nodig hebt.
Het beste moment om de sessies te plannen is het moment waarop je normaal gesproken het minste last hebt van concentratieproblemen. Voor de meeste mensen is dat de ochtend, maar dat hoeft voor jou niet zo te zijn.
Als je nog niet zoveel ervaring hebt kun je starten met 15 minuten, met wat meer ervaring kun je 60 minuten aanhouden. Je bouwt steeds wat verder op tot ongeveer 90 minuten.
Zorg dat je op een rustige plek bent en zet een wekker. Zet alle notificaties van je apparaten uit en leg je telefoon in vliegtuigstand in een andere ruimte.
Soms helpt het om wat rustige muziek aan te zetten.
Als je merkt dat je sessie lekker gaat is er niets dat je tegenhoudt om langer door te gaan. Maar neem na 90 minuten wel een flinke pauze waarin je geen nieuwe informatie opneemt. Focussen is zwaar voor het brein, dus geef het de tijd om te herstellen en informatie te verwerken. Net als dat je na een hardloopsessie op de bank ploft.
Hoe vaak plan je de oefeningen in?
Probeer dagelijks te mediteren en de focussessies in te plannen op de dagen waarop je geconcentreerd wil werken.
Gaat een sessie een keer wat minder goed, word dan niet boos op jezelf. Het is belangrijker dat je goede focusgewoonten opbouwt, dan dat het helemaal perfect gaat.
Vertel ons hoe jij werkt aan meer concentratie
Ben jij ook aan het oefenen om je concentratie te verbeteren? We zijn benieuwd naar je tips en ervaringen. We zouden het leuk vinden als je deze deelt via info@focusweek.nl
In deze blogserie gaan we in op de 6 stappen uit de FocusAware methode. Volg ons op Focusweek.nl/blog om op de hoogte te blijven.
Ben jij benieuwd hoe jij deze stappen kunt integreren in jouw leven? Boek dan een focustraining, meer informatie vind je hier.