Kleine veranderingen, grote impact: hoe gewoonten je helpen om gefocust te leven
In deze blogserie gaan we dieper in op de 6 stappen van de FocusAware methode. Dit blog gaat over stap 5: maak gebruik van gewoonten.
Eén van de meest effectieve manieren om slim met je energie om te gaan is het inzetten van gewoonten.
In dit artikel verkennen we hoe gewoonten werken, hoe je ze kunt creëren en volhouden en hoe ze kunnen bijdragen aan een gefocust leven.
Waarom gewoonten?
Ons gedrag bestaat voor ongeveer 40% uit gewoonten. Dat is niet voor niks. Deze automatische handelingen besparen waardevolle energie. Je hoeft er niet meer over na te denken en er is geen wilskracht voor nodig. Evolutionair gezien is dat heel logisch.
Je gewoonten hebben daarmee een grote impact op je kwaliteit van leven. Al die kleine gedragingen hebben uiteindelijk een groot effect.
Dat geldt zowel voor goede als slechte gewoonten. En voor gewoonten die je helpen om meer gefocust te leven. Denk aan mindfulness meditatie of van je telefoon afblijven als je je wil concentreren.
Hoe creëer je goede gewoonten?
Je creëert goede goede gewoonten door ze logisch, aantrekkelijk en makkelijk te maken en te zorgen dat de uitvoering ervan voldoening geeft.
Een handige manier is om nieuwe gewoonten te koppelen aan een gewoonte die je al had.
Maak bijvoorbeeld van je koffiemoment - iets dat je toch al doet - een kort meditatiemoment waarin je je 2 minuten focust op je ademhaling. Je maakt zo deze goede gewoonte logisch, aantrekkelijk en makkelijk.
Hoe kom je van slechte gewoonten af?
Bij slechte gewoonten werkt het andersom: je kunt ze het beste onzichtbaar, onaantrekkelijk en moeilijk maken.
Leg je telefoon bijvoorbeeld in een andere ruimte als je je wil focussen.
Je maakt zo de slechte gewoonte - steeds je telefoon oppakken als je eigenlijk iets anders wil doen - minder uitvoerbaar en fijn.
Hoe begin je?
Je kunt het beste met kleine stappen beginnen. Een goede leidraad is de 2-minutenregel: je probeert je nieuwe gedrag dagelijks uit in kleine herhalingen van minder dan 2 minuten.
Pas als de routine er helemaal inzit ga je uitbouwen.
In eerste instantie zijn de herhalingen van de nieuwe gewoonte belangrijker dan een perfecte uitvoering. Consistentie is belangrijker dan perfectie.
En wees concreet in je aanpak: bedenk wanneer je je jouw nieuwe gedrag gaat uitvoeren, hoe je dat gaat doen en hoe je dit kunt koppelen aan een al bestaande gewoonte.
Zet het in je agenda. En probeer niet allerlei veranderingen tegelijk door te voeren, bouw het langzaam op.
Wat doe je als het niet lukt?
Het is geen probleem als het in het begin niet helemaal goed gaat. Belangrijker is hoe je daarmee omgaat.
Pas op voor de “laat-maar-valkuil”: het gaat een keer niet goed en je houdt er meteen mee op. Wees aardig voor jezelf en probeer het gewoon nog een keer.
Je zal zien dat het makkelijker gaat als je de gewoonte vaker herhaalt.
Hoe lang duurt het om een gewoonte te ontwikkelen?
De tijd die het kost om een gewoonte te ontwikkelen hangt af van het aantal herhalingen dat je uitvoert. Hoe meer herhalingen, hoe sneller je eraan gewend bent.
Uit onderzoek blijkt dat het voor de meeste mensen tussen de 18 een 66 dagen duurt voor een gewoonte “erin” zit.
Kleine gewoonten leiden dus tot significante, positieve veranderingen in je leven. Wil je hier meer over weten, lees dan eens Atomic Habits van James Clear of Tiny Habits van BJ Fogg.
In deze blogserie gaan we dieper in op de stappen van de FocusAware methode en vertellen we je hoe we tot de FocusAware methode zijn gekomen. Volg ons op Focusweek.nl/blog om op de hoogte te blijven.
Ben jij benieuwd hoe jij deze stappen kunt integreren in jouw leven? Boek dan een focustraining, meer informatie vind je hier.