Prioriteiten stellen: waarom nee zeggen gelukkig maakt
In deze blogserie gaan we dieper in op de 6 stappen van de FocusAware methode. Dit blog gaat over stap 6: maak krachtige keuzes.
Heb je wel eens ja gezegd tegen een project dat eigenlijk niet zo goed voelde?
Vast wel. We willen anderen (en onszelf) niet teleurstellen, zijn bang om kansen te missen en worden enthousiast van nieuwe dingen.
Deze impulsen worden door het brein beloond met dopamine. Yes! En zo staan we meteen in de startblokken.
Terwijl zo’n keuze een hoge prijs kan betekenen in aandacht, tijd en energie. En soms in geld.
Hieronder geven we 4 tips om te voorkomen dat je een keuze maakt waar je spijt van krijgt. Je richt zo jouw kostbare aandacht op de dingen die voor jou van waarde zijn en die je helpen je doelen te bereiken.
1: Leer jezelf goed kennen
Hoe weet je wat voor jou het meeste prioriteit heeft?
Er zijn verschillende manieren om dat goed in beeld te krijgen:
Praat met mensen die al bereikt hebben wat jij ook zou willen. Vraag hen welke stappen zij hebben gezet om te komen waar ze nu zijn. Je kunt ook vragen of zij je zouden willen coachen.
Laat je inspireren door boeken, podcasts, webinars en seminars.
Gebruik visualisatietechnieken om een helder beeld te krijgen van wat je wil bereiken. Hang bijvoorbeeld een prikbord op met beelden, teksten en andere zaken die jou herinneren aan wat je graag wil.
Zoek contact met een professionele coach waarmee je samen verkent wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan en waar je je verder in wil ontwikkelen.
Schrijf een kort persoonlijk manifest. Beschrijf daarin:
Wat vind ik belangrijk (wat zijn mijn kernwaarden)?
Welke rollen wil ik vervullen?
Wat wil ik bereiken en welke stappen zijn daarvoor nodig?
Wat voor kwaliteiten en competenties heb ik in huis en welke wil ik (verder) ontwikkelen?
2: Neem bedenktijd en reflecteer
Veel mensen maken belangrijke keuzes impulsief, onder gevoelde sociale druk of op de automatische piloot. Je gaat bijvoorbeeld gewoon door met wat we je al deed, zonder je af te vragen of dit nog wel bij je past. En ineens merk je dat je je onrustig of zelfs ongelukkig voelt.
Reflecteer daarom regelmatig op waar je je aandacht op richt. De periode rond je verjaardag of de start van een nieuw (school-)jaar is daar een mooi moment voor.
En neem altijd bedenktijd als je een aanbod wordt gedaan of als je overweegt een nieuwe weg in te slaan. Vraag je af: wat betekent deze keuze voor mij op de langere termijn?
Pak pen en papier en zet eens rustig de voor- en nadelen op een rijtje en bekijk of de keuze past bij jouw waarden, kwaliteiten, rollen en ambities.
Maar zet ook je onbewuste in: ergens “een nachtje over slapen” is bewezen effectief.
Meer tips om je onbewuste in te zetten vind je in ons blog over stap 4 van de FocusAware methode: maak tijd voor open aandacht.
3: Geef voorrang aan belangrijke, niet-urgente projecten
Voormalig president van de Verenigde Staten Dwight D. Eisenhower zei in 1954: “"I have two kinds of problems: the urgent and the important. The urgent are not important, and the important are never urgent."
Stephen Covey ontwikkelde op basis van deze uitspraak de Eisenhower matrix, waarin deze categorieën terugkomen.
Het is de kunst om zo veel mogelijk voorrang te geven aan kwadrant 2: de belangrijke, niet-urgente zaken.
Als je prioriteit geeft aan projecten die in lijn zijn met jouw waarden, ambities, kwaliteiten en gewenste rollen ervaar je meer voldoening en heb je minder last van brandjes die geblust moeten worden (kwadrant 1) .
4: Zeg vaker nee
Door vaker nee te zeggen besteed je minder tijd en energie aan twijfel en uitstelgedrag. Je hebt zo meer ruimte voor datgene wat bij jou past en voor jou belangrijk is. En dat geeft energie!
Steve Jobs gaf in 1997 een beroemde speech over het belang van nee zeggen. Het is een waardevolle les over focus.
Kun jij iets met deze tips? Laat het vooral weten in de comments. We hopen dat ze je helpen om keuzes te maken die goed bij je passen.
In deze blogserie gaan we dieper in op de stappen van de FocusAware methode en vertellen we je hoe we tot de FocusAware methode zijn gekomen. Volg ons op Focusweek.nl/blog om op de hoogte te blijven.
Ben jij benieuwd hoe jij deze stappen kunt integreren in jouw leven? Boek dan een focustraining, meer informatie vind je hier.