Werk slimmer, niet harder: 7 tips voor een energiezuinig brein

In deze blogserie gaan we dieper in op de FocusAware methode. Dit blog gaat over stap 3: het managen van energie.

Concentreren is zwaar voor het brein. Je hebt er veel energie voor nodig. Als je te weinig energie hebt merk je dat je onrustig wordt, afgeleid raakt en je gestresst voelt.

Soms verbruik je zonder dat je het in de gaten hebt meer energie dan nodig. Zonde!

Het is vergelijkbaar met je huis, daar probeer je ook te voorkomen dat er energie weglekt. En dat hoeft niet moeilijk te zijn (met wat tochtstrips en radiatorfolie kom je al een heel eind).

Dit zijn een paar simpele energiebesparende maatregelen voor je brein:

  1. Neem in de ochtend een moment om naar je dagplanning te kijken

    Let daarbij op de volgende dingen:

    • Cluster gelijksoortige taken in blokken. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken en beantwoorden van mail en Slack-berichten, het betalen van facturen of doen van belafspraken.

    • Voorkom teveel heen en weer switchen tussen taken. Dit kost energie en creëert ‘attentie residu’. Dat wil zeggen dat je brein nog steeds een beetje bezig is met de vorige taak.

    • Plan ‘deep work’ op de momenten waarop jij je van nature het beste kunt concentreren.
      Ben je een ochtend- of juist een avondmens? Houd hier rekening mee bij het plannen van werk waar diepe concentratie voor nodig is.

  2. Maak gebruik van gewoonten
    Routines kosten je brein minder energie en leveren je op de langere termijn veel op. Zo kun je bijvoorbeeld voortaan de dag beginnen met meditatie om je focus te trainen of een check van je dagplanning.

    Om een nieuwe gewoonte te starten is het handig om je omgeving zo in te richten dat het logisch, aantrekkelijk en makkelijk is om je aan je nieuwe voornemen te houden. In het boek Atomic Habits van James Clear lees je hier meer over.

  3. Check gedurende de dag regelmatig hoeveel energie je nog hebt
    Zit je in de flow en kan je nog wel even door? Of ben je afgeleid en is het beter om wat ‘low impact’ werk te doen? Of misschien is dit het moment voor wat meditatie of beweging. Door dit af en toe te checken ga je efficiënter met je energie om.

  4. Ga slim om met interne en externe prikkels
    Zet in elk geval al de notificaties op je telefoon en laptop standaard uit, ook (en vooral) de rode bolletjes en audiosignalen.

  5. Zorg dat je pauzes neemt waarin je geen nieuwe informatie opneemt
    Je brein heeft tijd nodig om te verwerken waar je mee bezig bent geweest, verbanden te leggen en bij te komen. Loop even weg of staar naar buiten - en pak dus niet meteen je telefoon erbij.

  6. Blijf bij op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI)
    Er komen veel nieuwe tools uit die je leven makkelijker kunnen maken, zoals ChatGPT en Microsoft Copilot.


    En last but not least:

  7. Verklaar je niet-productieve uren heilig

    Je pleegt roofbouw op jezelf als je alleen maar productief wil zijn. Neem elke dag de tijd voor sociale contacten, beweging, ontspanning en slaap. En verdedig de uren die je hiervoor vrijmaakt als een leeuw.


Wat zijn jouw tips om slim met je energie om te gaan?
Laat het ons vooral weten op info@focusweek.nl.

In deze blogserie gaan we in op de 6 stappen uit de FocusAware methode. Volg ons op Focusweek.nl/blog om op de hoogte te blijven.

Ben jij benieuwd hoe jij deze stappen kunt integreren in jouw leven? Boek dan een focustraining, meer informatie vind je
hier.

Vorige
Vorige

Een boost voor je productiviteit: neem bewust de tijd om te dagdromen

Volgende
Volgende

10 tips om beter om te gaan met prikkels